Türk Medline
Dokran

POSİTRON EMİSYON TOMOGRAFİ VE BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ HODGKİN YA DA NON-HODGKİN LENFOMALI HASTALARDA KEMİK İLİĞİ TUTULUMUNU BELİRLEMEDE KEMİK İLİĞİ BİYOPSİSİNİN YERİNİ ALABİLİR Mİ?

GÜVEN ÇETİN, M ALİ ÇIKRIKÇIOĞLU, TUBA ÖZKAN, CUMALİ KARATOPRAK, M CEM AR, AHMET EMRE EŞKAZAN, MESUT AYER, ABDULLAH CERİT, KÜBRA GÖZÜBENLİ, BETÜL BÖRKÜ UYSAL, SİMGE ERDEM, NURHAN ERGÜL, GAMZE TATAR, T FİKRET ÇERMİK

Turkish Journal of Hematology - 2015;32(3):213-219

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları AD, Türkiye

 

GİRİŞ ve AMAÇ: Positron emisyon tomografi ve bilgisayarlı tomografi (PET/CT) lenfomanın tedavi ve evreleme algoritmasının önemli bir parçası oldu. Biz çalışmamız da agresiv seyirli non Hodgkin lenfoma (aNHL) ve Hodgkin lenfomalı (HL) hastalarda kemik iliği tutulumunu göstermede kemik iliği biyopsisi (BMB) ile PET/CT sonuçlarını karşılaştırmayı amaçladık. YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya 2008-2012 yılları arasında İstanbul’daki 3 büyük hastanede HL ve aNHL tanısı konulan 297 hasta belirlendi. Bu hastaların dosyası retrospektif olarak tarandı ve çalışma kriterlerine uygun 161 hasta çalışmaya alındı. Hastaların başlangıç evrelemesi için PET/CT ve BMB yapıldı. Kemik iliği biyopsisi, kemik iliği tutulumunu değerlendirmede standart referans olarak kabul edildi. BULGULAR: Hastaların 61’inde (38%) HL ve 100’ünde (62%) aNHL vardı. Değerlendirilen 126 hastada (78%) (52 HL, 74 aNHL) PET/CT ve BMB arasında uyumlu sonuçlar olduğu görüldü. Bu hastalardan 20’sinde kemik iliği tutulumu bakımından PET/ CT ve BMB sonuçları pozitif ve 106 hastanın PET/CT ve BMB negatif bulundu. Diğer taraftan 35 hastada (9 HL, 26 aNHL) uyumsuzluk vardı. Bu hastaların da 16’sında BMB pozitif iken PET/CT sonuçları negatif bulundu. Geri kalan 19 hastada BMB negatif ve PET/CT sonuçları pozitif saptandı. TARTIŞMA ve SONUÇ: Biz aNHL ve HL hastalarını değerlendirmede tek başına yeterli olmamasına rağmen, PET/CT nin kemik iliği infiltrasyonunu belirlemede etkili olduğunu gözlemledik. Lenfomalı hastalarda kemik iliği infiltrasyonunu belirlemede; BMB ve PET/CT birbirinin tamamlayıcısı olarak düşünülmelidir. Fokal tutulumdan şüphelenildiğinde, BMB ve PET/CT nin birlikte yapılması hastalığın evrelemesinde daha doğru sonuçlar verebilir.